Tijdgenoten & Tegenpolen

Duivenkleed 1979 verso 280 x 146 cm
Pigment en binder op papier
(voederzakken)

Locatie: Slot Zeist
Datum: 6 februari t/m 21 april 2024

Onder deze titel opent Slot Zeist van 6 februari t/m 21 april 2024 de deuren voor een bijzondere tentoonstelling, met werken van beeldhouwster Eja Siepman van den Berg en kunstschilder Leon Adriaans. Twee vooraanstaande kunstenaars wier werk de afgelopen decennia museaal verzameld en getoond is. Beide zijn Brabanders, de één geboren in Eindhoven (1943), de ander in Helmond (1944). Tijdgenoten dus, maar ook tegenpolen, waar het gaat om hun werk. Overdachte, verstilde perfectie tegenover intuïtieve, rauwe emotie. Tijdloos brons en marmer tegenover hergebruikte alledaagse materialen. De tentoonstelling in Slot Zeist wil van deze kunstenaars de tachtigste verjaardag vieren: Siepman van den Berg heeft die mijlpaal in gezondheid bereikt; Adriaans zou op 18 januari jl. tachtig zijn geworden.

De totale beheersing in de beelden van Eja Siepman van den Berg staat in schril contrast tot de intuïtieve oerkracht in de schilderwerken van Leon Adriaans, die zich in zijn te korte leven – hij overleed in 2004 – tegen de verdrukking in ontwikkelde van tekenaar/beeldhouwer tot dichter/kunstschilder.

Beide kunstenaars raakten in hun opleidingstijd geïnspireerd door het leven en werk van de beroemde Roemeense beeldhouwer Brancusi. Diens zoektocht naar de essentie van alle vormen, naar het weglaten van alles wat niet functioneel is, stimuleerde Eja Siepman van den Berg in haar zoektocht naar de grens tussen figuratie en abstractie. Ook Leon Adriaans herkende zich in de weg die Brancusi zelf had afgelegd op zoek naar de ultieme eenvoud van vorm. In de inspiratie die ‘de meester’ uit de Roemeense volkskunst en landelijke cultuur haalde zag Adriaans de bevestiging van zijn eigen liefde voor het verloren gaande Brabantse landleven.

Er worden van beide kunstenaars ook films vertoond en op inschrijving worden rondleidingen gegeven.
Voor meer informatie over openingstijden en tarieven klik hier. Er bestaat een mogelijkheid voor rondleidingen op maat, voor groepen vanaf 10 personen. Informatie via cultuur@slotzeist.nl

Exposities

Het werk van Leon Adriaans wordt jaarlijks op vele plekken in Nederland en in het buitenland tentoongesteld.

Vaste collectie

Werk van Leon Adriaans bevindt zich onder meer in musea (in vaste opstelling te zien in het Noordbrabants Museum), bij bedrijven, banken en in belangrijke particuliere collecties.

© Copyright Leon Adriaans Stichting