Stamboek van de Kunst

Leons gevoel

Wars van poseurs. Wars van buitenkant. De uitspraak van beeldhouwer Brancusi  “Het is niet moeilijk om de dingen te maken. Het is moeilijk de toestand te bereiken waarin we ze kunnen maken.” past bij Leon Adriaans. Andere uitspraak die hem kenmerkt: “Ik geloof niet dat ik ooit over een schilderij heb nagedacht. Het komt of het komt niet.” Niet bedacht. Maar recht uit de ziel. Maar nooit zomaar. In zijn schetsboeken maakte hij vele studies, schreef hij vele gedachten om tot de essentie van zijn werk te komen.

Peelse Arte Povera?

Het werk van Leon wordt wel eens “Peelse Arte Povera” genoemd. Een kunststroming waarbij kunstenaars werkten met goedkoop en eenvoudig materiaal. Zo gebruikte Adriaans bijvoorbeeld veevoederzakken als canvas. Niet bedoeld als mooi maar op zoek naar een nieuwe, betekenisvolle beeldtaal. Het streven naar zuivere kunst. Van binnenuit.

Kastje met vogelhuisjes

Leons kijkvenster helpt je recht in de ziel van het kunstwerk te kijken.

Hoe Leon van voederzakken zijn canvas maakte

  1. Verfrommel de zak
  2. Openknippen/ zijkant plus een onderkant
  3. Hoeken openvouwen
  4. Gehele ding openvouwen plus beetje gladstrijken zodat ik er plus minus 20 op elkaar kan stapelen
  5. Gaten met stukken eender papier dichtplakken met behangplaksel
  6. Opstapelen, drogen, klaarleggen
  7. Het schilderen begint bij zo’n prachtig eigen vel papier.
Uit dagboek 17

1952

Leon wil graag dat zijn vader een paard voor hem koopt. Hij laat zijn vader steeds maar aangeven hoe groot het paard is dat hij zal krijgen. Het blijft een spel. Het paard komt er nooit.

© Copyright Leon Adriaans Stichting